Boravišna dozvola za vlasnike
nekretnina

Boravišna dozvola u Grčkoj

Besplatne konsultacije
250.000 eura
iznos kupovine
Za cijelu porodicu
djece i roditelja
Za 5 godina
smještaj nije potreban

Besplatne konsultacije

Prednosti programa Golden Visa

Boravišna dozvola za vlasnike nekretnina je najatraktivnija vrsta boravišne dozvole u Grčkoj. Nije slučajno što se zove Zlatna viza ili zlatna boravišna dozvola, jer sretni vlasnik strane imovine odmah dobija i kuću uz more i pravo na stalni boravak u nekoj evropskoj zemlji.

Uz to, uslovi za dobijanje takve boravišne dozvole u Grčkoj su najlojalniji u Evropi: cena nekretnina kreće se od 250.000 evra, a proces dobijanja je maksimalno pojednostavljen i neće trajati mnogo vremena.
Boravišna dozvola obećava vlasniku niz prednosti:

Obavezni uslovi

 • Starost najmanje 18 godina
 • Provjereni izvor prihoda
BORAVAK ZA ČLANOVE PORODICE
Pravo na dobijanje boravišne dozvole ne stiču samo vlasnik, već i njegov supružnik, deca oba supružnika mlađa od 21 godine i roditelji oba supružnika
BEZ STALNOG PREBIVALIŠTA
Za razliku od većine vrsta boravišne dozvole, od vas se ne traži da stalno boravite u Grčkoj. Možete slobodno putovati po Evropi bez posete zemlji
VAŽENOST
Boravišna dozvola se izdaje na 5 godina, sa pravom na dalje produženje. Jedini uslov je da ostane vlasnik nekretnine u iznosu od 250.000 €
BEZ PRIKAZA IZNOSA NA RAČUNU
Ovo je jedina vrsta boravišne dozvole za koju država ne traži određeni iznos na računu ili drugi dokaz o finansijskoj sposobnosti
GARANCIJA DOBIJANJA BORAVIŠNE DOZVOLE
100% garancija prijema, pod uslovom da posjedujete nekretninu u Grčkoj za traženi iznos
MOGUĆNOST DRŽAVLJANSTVA
Nakon sedam godina, ako živite u Grčkoj više od 183 dana svake godine 7 godina

Slobodno kretanje unutar šengenskog prostora

 • Austrija
 • Belgija
 • mađarska
 • Njemačka
 • Grčka
 • Danska
 • Island
 • Španija
 • Italija
 • Latvija
 • Litvanija
 • Lihtenštajn
 • Luksemburg
 • Malta
 • Holandija
 • Norveška
 • Poljska
 • Portugal
 • Slovačka
 • Slovenija
 • Finska
 • Francuska
 • češki
 • Switzerland
 • Švedska
 • Estonija
Slobodno kretanje unutar šengenskog prostora
Slobodno kretanje unutar šengenskog prostora

Želite li sami znati cijenu boravišne dozvole?

Mi ćemo izračunati troškove za vašu porodicu, uključujući sve poreze i naknade

Faze dobijanja boravišne dozvole u Grčkoj

01
Izbor objekata

Trajanje - zavisi od vašeg vremena
Odabir nekretnine za naknadnu kupovinu. Odabraćemo najbolje opcije za vas, na osnovu vaših ciljeva: za rekreaciju, stalni boravak, dobijanje boravišne dozvole ili investiciju.

02
Izbor objekata, papirologija

Trajanje - oko 1 sedmicu
Slijedi pregled objekta, pregovori oko cijene, dogovor oko uslova zaključenja ugovora i polaganje depozita. Osim toga, potrebno je da otvorite račun u grčkoj banci i dobijete AFM - grčki ekvivalent PIB-a. U ovoj fazi, vaše prisustvo je obavezno - prije svega, da biste izdali punomoćje advokatu.

03
Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Trajanje – 1-2 mjeseca
Sljedeći korak je potpisivanje kupoprodajnog ugovora i pratećih procedura: provjera pravne čistoće objekta, plaćanje državi. naknade, prikupljanje i dostavljanje potrebne dokumentacije, registracija ugovora itd. Sve ovo možete uraditi preko osobe od poverenja ili lično.

04
Priprema dokumenata za boravišnu dozvolu

Trajanje - oko 2 sedmice
Priprema paketa dokumenata za boravišnu dozvolu. Prikupljanje potrebne dokumentacije može se obaviti lično ili preko zastupnika.

05
Podnošenje zahtjeva za boravišnu dozvolu

Trajanje – 1-2 mjeseca
Poslednji korak pre izdavanja boravišne dozvole biće podnošenje dokumenata Odeljenju za migracije. I ovdje će biti potrebno vaše lično prisustvo za proceduru uzimanja otisaka prstiju. Nakon podnošenja zahtjeva, izdat će vam se plavi certifikat (μπλε βεβαίωση), koji će vam omogućiti da ostanete u zemlji do izdavanja boravišne dozvole.

06
Dobijanje boravišne dozvole

Trajanje – 1-2 mjeseca
Nakon predaje otisaka prstiju, nakon nekog vremena ćete dobiti obavijest da je boravišna dozvola spremna. Dobićete boravišnu dozvolu na 5 godina, što će vam omogućiti da uživate u životu u Grčkoj i slobodno putujete po zemljama Šengena.

Preuzmite vodič za dobijanje boravišne dozvole
Preuzmite vodič za dobijanje boravišne dozvole

Preuzmite vodič za dobijanje boravišne dozvole

Dobijte naš kompletan vodič za dobijanje boravišne dozvole. U njemu ćete naći:

 • sve faze dobijanja boravišne dozvole više
 • liste potrebnih dokumenata
 • i druge karakteristike postupka

Investicione opcije

Za razliku od ograničenja koje nameću druge zemlje EU, u Grčkoj bilo koja vrsta nekretnine daje pravo na dobijanje boravišne dozvole. Jedino pravilo je da košta 250.000 evra. Ali ipak, postoji nekoliko nijansi na koje vrijedi obratiti pažnju.

Zakon ne pravi razliku između stambenih i poslovnih nekretnina. Bilo da se radi o gradskom stanu, kući uz more za odmor ili iznajmljivanje, zemljištu, hotelskom kompleksu ili apart-hotelu - bilo koji od ovih objekata daje pravo na dobivanje boravišne dozvole. Nije neuobičajeno da vlasnik kupuje nekretninu za ličnu upotrebu, a u slobodno vrijeme nekretnine izdaje. Zbog toga Greece Invest ima odjel posvećen upravljanju nekretninama naših klijenata.

Alternativa - 400.000 evra na računu

 • Mora biti u grčkoj banci
 • Dobijate i boravišnu dozvolu
 • Ne stvarajte prihod

Zbirke objekata za boravišnu dozvolu

Želite li vidjeti opcije koje vam odgovaraju? Položite kviz i poslaćemo vam selekciju

Prednosti Greece Invest

Kompleksan pristup
Pronalazimo tekući predmet iz vlastite baze podataka, izrađujemo boravišnu dozvolu, radimo svu papirologiju
Radno iskustvo 19 godina
Naši stručnjaci imaju veliko iskustvo i riješit će sva vaša pitanja.
Upravljanje objektima
Uzimamo objekte u upravljanje na lizing. Kompletna usluga konsijerža

Vadim Dolmenidis, izvršni direktor:

Bavimo se prodajom nekretnina u Grčkoj od 2002. godine, tako da veoma dobro poznajemo tržište nekretnina u odmaralištima. Nudimo samo visokokvalitetne vikendice, vile i apartmane. Odabrat ćemo za vas najbolji objekt na osnovu vaših ciljeva: za rekreaciju, stalni boravak, dobivanje boravišne dozvole ili investiciju.

Pažljivo pristupamo izboru regiona, nudeći našim klijentima nekretnine samo u najboljim, najperspektivnijim odmaralištima u Grčkoj. Najpopularniji od njih su poluostrvo Halkidiki, Atina, Solun, Peloponez, ostrva Krit i Krf. Osim toga, naša baza podataka uključuje objekte na Olimpijskoj rivijeri, na ostrvima Zakintos, Rodos, Tasos, Evija, Santorini, Mikonos i drugi.

Vadim Dolmenidis, izvršni direktor

Boravišna dozvola u pitanjima i odgovorima

Osim vlasnika, za izdavanje boravišne dozvole mogu podnijeti zahtjev i:

 • supružnik);
 • partnera sa kojim je sklopljen sporazum o zajedničkom životu u Grčkoj
 • zajednička djeca supružnika ili vanbračnih partnera mlađih od 21 godine koji nisu stupili u brak
 • hranitelji jednog od supružnika ili vanbračnih partnera mlađih od 21 godine, pod uslovom da je starateljstvo nad djecom zakonski registrirano
 • roditelji - i vlasnici i njihovi supružnici.

Broj članova porodice koji ispunjavaju uslove za boravišnu dozvolu ne utiče na zahtjeve troškova.

Zakon vam ne nameće nikakve obaveze u tom pogledu. Dokumente možete prikupiti i predati lično i preko pouzdane osobe/advokata. Međutim, s obzirom na jezičku barijeru i potrebu da se ostane u zemlji radi prikupljanja i predaje dokumenata, najbolja opcija bi ipak bila da se ovo povjeri profesionalcima.

Nosioci boravišne dozvole imaju pristup obrazovnim institucijama u zemlji ravnopravno sa građanima Grčke. Obrazovanje u Grčkoj je besplatno, uključujući i univerzitete. U pogledu liječenja i medicinske njege, vi i članovi vaše porodice morate biti osigurani za pokrivanje povezanih troškova.

Boravišna dozvola za vlasnike nekretnina ne daje pravo na rad u Grčkoj. Ne predviđa pristup tržištu rada i boravišnu dozvolu radi spajanja porodice, koju dobijaju rođaci vlasnika nekretnine.

Kao i druge vrste boravišnih dozvola, i ova boravišna dozvola garantuje pravo na slobodno kretanje u šengenskoj zoni i boravak na teritoriji zemalja članica tri meseca u pola godine, ali pošto nema granica unutar Evrope, onda kontrolišite koliko mjesecima koje ste živjeli u drugim zemljama šengenskog prostora nije moguće. Broj prijava nije zakonom ograničen.

Od 2018. godine ovo pravo je predviđeno na zakonodavnom nivou. Ovdje je važno da Grčka ne zabranjuje dvojno državljanstvo. Procedura za podnošenje zahtjeva za grčko državljanstvo i zahtjevi za podnosioce zahtjeva isti su kao i za sve druge osnove. Međutim, ovo pravilo se odnosi samo na vlasnika nekretnine. Članovi njegove porodice prvo moraju dobiti status osoba koje borave u Grčkoj duži vremenski period.

Po pravilu, minimalna vrijednost objekta (ili ukupna vrijednost više objekata) nekretnine je 250.000 eura. Nekretnina se mora kupiti vlastitim sredstvima: kupovina uz hipoteku ili korištenje drugih pozajmljenih sredstava ili otplate ne daje vam pravo na boravišnu dozvolu. Traženi iznos mora biti odražen u ugovoru o prodaji. Dakle, PDV, porez na prijenos i ostali povezani troškovi nisu uključeni u cijenu. Vrijedi napomenuti da u slučaju zajedničkog vlasništva nad imovinom supružnika, pravo na dobijanje boravišne dozvole za vlasnike imovine imaju oboje. To ne utječe na vrijednost imovine.

Da, definitivno. Ministarstvo saobraćaja daje pravo na kupovinu vozila, pod uslovom da postoji bilo koja vrsta boravišne dozvole u Grčkoj.

Da bi zaključio transakciju, kupac nekretnine mora dokazati svoju platežnu sposobnost. Da biste to učinili, morate dostaviti dokumente koji potvrđuju izvor porijekla sredstava. To može biti izvod iz poreske uprave, potvrda o bankovnom računu, potvrda o prihodima od učešća u poslu ili drugi dokumenti. Kada se izvrši transakcija, iznos novca se plaća prijenosom ukrštenog bankovnog čeka ili druge bankarske transakcije.

Pojava kaznenog dosijea iu zemlji porijekla iu Grčkoj podrazumijeva oduzimanje važeće boravišne dozvole.

Šengenska viza druge zemlje daje pravo ulaska u Grčku radi rješavanja pitanja vezanih za transakciju i podnošenja dokumenata za dobijanje boravišne dozvole. Dakle, ne morate da dobijete vizu za ulazak u zemlju.

Zakon ne nameće ograničenja za transakcije sa Vašom nekretninom. Možete ga raspolagati kako želite.

Preporučeni objekti

Vidjeti sve
Besplatne konsultacije

Razmišljate o kupovini nekretnine u Grčkoj? Da li ste zainteresovani za građevinsku ili boravišnu dozvolu? Postavite nam pitanje i ostavite svoj telefon ili email. Naš stručnjak će Vas kontaktirati u roku od sat vremena radi konsultacije.

Elena Dolmenidi
specijalista za nekretnine