Odabir lokacije za izgradnju vile u Grčkoj

Besplatne konsultacije

Osnovne informacije

Odluka o izgradnji vile u Grčkoj je sam početak putovanja do vlastitog doma uz more. Sljedeći korak je izbor zemljišta za izgradnju, koji, nažalost, ne ovisi uvijek samo o ličnim preferencijama. U Grčkoj postoje dvije kategorije građevinskog zemljišta. Osim toga, regulatorno regulisanje zemljišnih pitanja razlikuje se u različitim regionima Grčke, u zavisnosti od lokacije i veličine lokacije. Općenito, sve je prilično zbunjujuće, pa hajde da shvatimo kako odabrati mjesto za izgradnju vila i ne pogriješiti.

Kako odabrati sajt?

Parcele za izgradnju vila u Grčkoj dijele se u dvije glavne kategorije: Icopedo i Agrotemachio, koje smo već detaljno obrađivali ovdje: Vrste parcela u Grčkoj. Podsjetimo samo da prva kategorija uključuje zemljište unutar granica naselja, a druga se odnosi na parcele van naselja. Svaki od njih ima svoje koeficijente i pravila građenja - na primjer, koeficijent izgradnje agrotemachia je mnogo manji od koeficijenta icopeda. Cijena 1 m2. zemlja agrotemaja je generalno mnogo niža od zemlje icopedoa.

Osim kategorije, u Grčkoj postoje još dva kriterija koja treba uzeti u obzir pri odabiru lokacije za gradnju. To su koncepti "artio", što doslovno znači "dogovoreno", "odgovarajuće" i "ikodomimimo" - "pogodno za razvoj". Oba kriterijuma odnose se na mogućnost izgradnje objekata na lokaciji, na osnovu njene lokacije, dimenzija i specifikacija. Oba moraju biti direktno naznačena u dokumentima za lokaciju.

Ključne tačke pri odabiru stranice

- Kategorija zemljišta
— Veličina zemljišne parcele
— Karakteristike lokacije lokacije
– Mogućnosti izgradnje lokacije
- Posjedovanje građevinske dozvole
— Blizina mora/infrastruktura
— Urbanistički plan teritorije
- Mogućnost segmentacije

Prije svega, trebate odlučiti o lokaciji zemljišta. Očekuje se da će obalna područja, posebno prva obala, biti posebno popularna pri odabiru mjesta. Shodno tome, ova zemljišta su mnogo skuplja. Ovdje treba napomenuti da parcele koje se nalaze na prvoj liniji ne uključuju plažu na njihovoj teritoriji: priobalni pojas u Grčkoj ne može dobiti privatna osoba. Stoga, čak i pri kupovini parcele sa direktnim pristupom plaži, treba imati na umu da ovu plažu može koristiti svako. Međutim, postoji način da zaobiđete ovo pravilo: možete kupiti parcelu koja se nalazi u maloj uvali ili na udaljenosti od uobičajenih plaža i beach barova. U pravilu, stranci rijetko gledaju tamo, pogotovo ako je pristup plaži otežan zbog reljefa.

Građevinske parcele u Grčkoj, koje se nalaze podalje od mora, kupuju se, po pravilu, za stalni boravak ili za uzgoj maslina. Međutim, to je sasvim moguće kombinirati, jer će proizvodnja i prodaja maslinovog ulja donijeti stabilan prihod, što je obećavajuća investicija. U ovom slučaju, bolje je odabrati parcelu kategorije agrotemachio, na kojoj već rastu masline.

Očekuje se da će obalna područja biti posebno popularna pri odabiru mjesta.

Veličina parcele direktno ovisi o kategoriji zemljišta. To je zbog mogućnosti konstrukcije, koje su kod Icopeda mnogo veće. Shodno tome, skromna icopedo parcela sa faktorom izgradnje do 2,4 pogodna je i za veliku kuću, dok je, na primjer, na parceli agrotemachio veličine 4.000 kvadratnih metara. m, možete izgraditi samo 186 kvadratnih metara. m površine, ne računajući podrum, balkone, lođe, ljestve. Kako ne biste pogriješili s izračunima, bolje je pribjeći pomoći stručnjaka za detaljnu analizu građevinskih mogućnosti stranice prije kupovine.

Građevinska dozvola – Mnogi naši klijenti traže građevinsku dozvolu od nas, međutim, većina parcela u Grčkoj se prodaje bez građevinske dozvole. izdaje se samo za određeni arhitektonski projekat sa kompletnom dokumentacijom, pa ako želite da gradite kuću po svom projektu, suštinski ćete morati ponovo da dobijete građevinsku dozvolu, iako će formalno to izgledati kao promena dozvole. Takođe treba imati u vidu da se građevinska dozvola izdaje na period od 4 godine i može se produžiti do 8 godina.

Konačno, agrotemachio parcele koje se nalaze u blizini naselja su od velike vrijednosti. Urbanistički plan se stalno proširuje - shodno tome postoji velika vjerovatnoća da će naselje "apsorbirati" vašu lokaciju, pretvarajući je u icopedo i mijenjajući građevinske koeficijente, a time i cijenu lokacije.

Projekt 150 m2. na agrotemahju 750 m2.

Želite li znati više?

Ostavite broj telefona za komunikaciju, a naš stručnjak će odgovoriti na sva pitanja

Kupovina zemljišta

Pretpostavimo da ste analizirali sve mogućnosti i pronašli savršenu parcelu za gradnju u Grčkoj. Sljedeći korak je proces kupovine. Sastoji se od nekoliko faza, sličnih fazama kupovine nekretnine, o kojima smo pisali ovdje: Faze kupovine. Neki od njih zaslužuju posebnu pažnju:

Inženjering i izgradnja i pravna verifikacija lokacije

Pravna čistoća objekta je važna tačka na koju treba obratiti pažnju prije sklapanja ugovora. I stoga, u pitanju provjere pravne čistoće lokacije, ne može se bez pomoći iskusnog pravnika koji će analizirati dokumente za zemljište, počevši od trenutka dodjele lokacije i sklapanja prvog posla s njim. Proces verifikacije traje jedan do tri dana.

Važna stvar: ako je advokat otkrio kršenja ili probleme s dokumentima za web lokaciju, imate pravo zahtijevati od prodavača povrat iznosa akontacije, ako postoji.

Pravna čistoća objekta je važna tačka

Međutim, prilikom kupovine parcele ne biste se trebali ograničiti samo na pravnu provjeru, potrebno je uključiti iskusnog građevinskog inženjera koji će procijeniti sve nijanse zemljišne parcele. On mora lično otići na gradilište kako bi pregledao reljef lokaliteta, provjerio granice lokaliteta sa topografom, ucrtao mjesto izgradnje, u posebnim slučajevima potrebno je čak uraditi i analizu tla. Osim toga, inženjer mora provjeriti dostupnost sve potrebne dokumentacije za dalje dobijanje građevinske dozvole, a također se uvjeriti da je na ovoj lokaciji zaista moguće izgraditi ono što želite. U slučaju kupovine parcele u Greece Investu, biće vam obezbeđen provereni tim stručnjaka: arhitekta (ruskog govornog područja), topograf, advokat, prevodilac, koji će kontrolisati sve nijanse transakcije i nastaviti da radi sa već morate realizirati svoj projekt, bilo da se radi o kući uz more ili investicionom projektu.

Zaključivanje kupoprodajnog ugovora

Nakon provjere dokumentacije slijedi zaključivanje kupoprodajnog ugovora. Obično strane odmah zaključuju glavni ugovor, koji se potpisuje u prisustvu notara. Zatim se vrši prijenos sredstava prodavcu, umanjen za iznos depozita. Od momenta potpisivanja ugovora, vlasništvo nad zemljištem prelazi na kupca. Zatim se ugovor registruje u Registarskoj komori i to postaje završna faza kupoprodajne transakcije. Proces registracije traje oko tri sedmice.

U nekim slučajevima je potreban preliminarni ugovor. Ovo se dešava kada prodavac iz nekog razloga ne može da registruje glavni ugovor. Najčešća situacija je kada je zemljište naslijedio prodavac, a on još nije stupio u pravo nasljeđivanja. To može biti i zato što postoje problemi s dokumentacijom koji se mogu riješiti, ali prodavaču je potrebno neko vrijeme da to učini. Konačno, zemljište bi moglo biti predmet parnice - dešava se da je odluka već donesena, ali još nije stupila na snagu. U ovom slučaju, zaključenje glavnog ugovora je nemoguće do stupanja na snagu relevantne odluke. U svim slučajevima, rok za zaključenje glavnog ugovora o prodaji određen je predugovorom.

Parcele za izgradnju vila

Vidjeti sve
Besplatne konsultacije

Razmišljate o kupovini nekretnine u Grčkoj? Da li ste zainteresovani za građevinsku ili boravišnu dozvolu? Postavite nam pitanje i ostavite svoj telefon ili email. Naš stručnjak će Vas kontaktirati u roku od sat vremena radi konsultacije.

Elena Dolmenidi
specijalista za nekretnine