Svakako. Ali mora se uzeti u obzir da advokat mora imati dozvolu za obavljanje advokatske djelatnosti u Grčkoj.

Da, naša provizija je 2% od vrijednosti nekretnine. Naknada se isplaćuje samo u slučaju transakcije.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora, kao i cjelokupna procedura kupovine u Grčkoj, moguće je uz notarsko ovjereno punomoćje. Mogu se koristiti sljedeća punomoćja: 1) punomoć izdana od notara u Grčkoj 2) punomoć koju izdaje grčki konzulat (u mjestu prebivališta) 3) punomoćje izdato od notara u mjesto stanovanja, sa apostilom i službenim prijevodom na grčki (prevod se vrši u službenoj prevodilačkoj agenciji u Grčkoj).

Da, moguće je. Stepen veze nije bitan. Broj osoba nije ograničen.

Moguće, ali za to je potrebna posebna dozvola. Također, za prodaju nekretnina, gdje je jedan od vlasnika maloljetan, potrebna je posebna sudska dozvola za prodaju.

Najbolje rješenje za plaćanje računa za struju je automatsko zaduženje bankovnog računa u Grčkoj. Ova usluga je besplatna u bilo kojoj grčkoj banci. Za plaćanje računa za vodu ova usluga trenutno nije omogućena, tako da možete sami platiti račune ili to povjeriti servisnoj službi Greece Investa. Računi za vodu dolaze 1-2 puta godišnje, u zavisnosti od regiona.

Kod dugoročnog zakupa možete očekivati u prosjeku 5% godišnje, ovisno o nekretnini. Za kratkoročni zakup 5-8%. Kako biste povećali povrat ulaganja, obratite se našem stručnjaku. Za plaćanje računa za vodu ova usluga trenutno nije omogućena, tako da možete sami platiti račune ili to povjeriti servisnoj službi Greece Investa. Računi za vodu dolaze 1-2 puta godišnje, u zavisnosti od regiona.

U Grčkoj, po pravilu, cijena primarne nekretnine uključuje: završnu obradu, kuhinjski set bez električnih uređaja, vodovod, ugradbeni ormar u spavaćoj sobi, grijanje i alarmne sisteme.
Ako kupujete nekretninu u fazi izgradnje, možete odabrati završne materijale po svom ukusu. Ako cijena materijala koje ste odabrali premašuje cijenu koju je planirao programer, jednostavno plaćate razliku.

Programeri obično ne uključuju u cijenu nekretnine:
Bojler za grijanje vode. U prosjeku, kotao košta 150.300 €, u zavisnosti od modela i zapremine rezervoara. Brojila za vodu i struju, kao i državnu naknadu za priključak, kupac sam plaća nadležnim organima. Obično su troškovi 700 1.500 € ovisno o regiji i području nekretnine. U odmaralištima sistem grijanja obično nije uključen u cijenu i postavlja se na zahtjev klijenta uz naknadu, u prosjeku će vas koštati 3.000 €. Međutim, sve potrebne cijevi oko kuće u svakom slučaju radi investitor.

Da, u tu svrhu smo napravili poseban odjel za postprodajne usluge koji pomaže našim klijentima u svim pitanjima života u Grčkoj: opremanju, kupovini namještaja, ugradnji dodatne opreme, radovima na popravci, računovodstvenim uslugama, plaćanju računa itd.

Možete, pod uslovom da imate boravišnu dozvolu u Grčkoj. Ako nemate boravišnu dozvolu, možete koristiti uslugu dugoročnog najma. Kao što pokazuju naše kalkulacije, kupovina automobila je korisna ako živite u Grčkoj duže od 3 mjeseca godišnje.

Grčka ima međunarodni standard za izračunavanje ukupne površine - ukupna površina se izračunava prema VANJSKOM obodu objekta (kuća, stan, gradska kuća). U Grčkoj se VLASNIŠTVO nad nekretninom smatra temeljnim parametrom, tj. vanjski perimetar objekta, uključujući zidove. 100% - vanjski zidovi i 50% susjedni, zajednička namjena (stepenice, lift, itd.)

Besplatne konsultacije

Razmišljate o kupovini nekretnine u Grčkoj? Da li ste zainteresovani za građevinsku ili boravišnu dozvolu? Postavite nam pitanje i ostavite svoj telefon ili email. Naš stručnjak će Vas kontaktirati u roku od sat vremena radi konsultacije.

Elena Dolmenidi
specijalista za nekretnine